"Neviditelný" vliv ročních období

01.03.2024

Také jste si všimli, že se příroda v posledních letech chová víc a víc nepředvídatelně? Teploty se rychle střídají, někdy extrémně. Podle ájurvédy je střídání ročních období jedním z významných faktorů, který narušuje naši rovnováhu. Možná vám to tak nepřipadá, ale počasí nás ovlivňuje víc, než si uvědomujeme. Vnější podmínky určují naše elementární podmínky k životu. Například jestli nám bude horko nebo zima a jestli má tělo střádat energii do zásoby.

Ačkoli to bereme jako samozřejmost, naše tělo se musí se změnami počasí vyrovnávat nonstop. A to je při současných výkyvech docela fuška. 

Jak si pomoct? 


Životosprávou podle ročních období – tedy vhodnou sezonní stravou a denními návyky. 

Připustit si, že rytmy a přírodní cykly korespondují s rytmy našeho těla a ducha. A měli bychom je proto respektovat.

I když si v zimě vytopíme celý dům, abychom se cítili jako v létě, naše tělo ví, co se děje za okny. Zima je v přírodě čas usebrání, zimního spánku. Není tedy moudré se v zimě nutit do heroických výkonů, i když nás do nich často tlačí vnější prostředí, například v práci. 

Pokud si v zimě  odpočineme, budeme v teplejších měsících pociťovat více vitality a síly .. 

Právě nyní se ocitáme v čase kdy už nedočkavě vyhlížíme jaro. Většina z nás uvažuje o jarní očistě. Jak se očistit a jak si neublížit?

Z ájurvédského pohledu je nejlepší doba na očistu na rozhraní ročních období. na přelomu zimy a jara nebo na přelomu léta a podzimu. Obecně se doporučuje na jarní a podzimní rovnodennost 

Jak tělu pomoci bezpečnou jarní očistou se můžete dočíst v celém článku, který nás velmi inspiroval, a zde je z něj jen kousek, po svolení autorky. Celý článek, který sepsala Hanka Svíčka, najdete na stránkách Cestou ájurvédy

Pokud jste se nestihli přihlásit na Hanky kurz  "Jak na bezpečnou jarní očistu" naživo u nás v Atelieru, tak se těšte na další inspiraci, kterou brzy přinese.  Již brzo ji opět najdete v našich workshopech

CO JÍST NA JAŘE


• jezte jednoduchou a lehce stravitelnou stravu

• omezte těžká, tučná, smažená jídla

• dejte si odlehčovací dny od masa, uzenin, mléčných výrobků, vajec, pečiva, ořechů, sladkostí, stimulantů jako alkohol, káva, cigarety

• upřednostňujte hořkou, svíravou a pálivou chuť (na podporu jaterní očisty a snížení zahlenění)

• z obilovin vybírejte lehčí: pohanka, jáhly, ječné kroupy, kukuřičná polenta, quinoa, amarant

• z luštěnin (skvělé celoročně): mung dál, adzuki, cizrna, čočka, červená čočka

• z koření: černý pepř, zázvor, česnek, lehce chilli, kurkuma, římský kmín, hořčičná semínka, kardamom, hřebíček

• zelenina: špenát, mangold, kapusta, růžičková kapusta, zelené fazolky, jarní cibulka, cibule, pažitka

• syrové saláty v malém množství na oběd jako jedna z příloh k jinému vařenému chodu: rukola, polníček, kopřiva, pampeliška, medvědí česnek, ptačinec

• klíčky – řeřicha, mungo, pískavice, hořčice, ředkvička (totéž jako u syrových salátů, na oběd)

• pijte dostatek teplých nápojů: převařenou vodu s kardamomem (sníží chutě), zázvorem, medem (ne dohorkého nápoje), K2F čaj

• jasné ne je pro jakékoli ledové nápoje a zmrzlinu

• čerstvé šťávy: celerovou, jablečnou, z granátového jablka, pouze pokojové teploty a mimo jídla

• vhodnou úpravou jídel je vaření ve vodě, blanšírování, napařování, sauté, vyhýbáme se smažení

• mezi jídly si dávejte pauzy, neuždibujte, jezte až s hladem a žaludekvás za to pochválí 

• pamatujte, že hlavní jídlo dne jeteplý oběd v poledne